Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

EKM dinamika, nyomóerő a domb tetején

Főoldal » Középiskola » Fizika
366
Egy 800 kg tömegű autó útja egy olyan dombon megy át, amelynek a felszíne egy 100 m sugarú gömbhöz hasonlítható. Mekkora lesz az autóra ható nyomóerő az aszfalt által akkor, amikor annak sebessége 90 km/h, és az éppen a domb tetején jár?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az autóra ható nyomóerő kiszámításához ismeretünknek kell lennie az autó sebességének, tömegének és a dombra ható erőknek.

Először át kell váltanunk az autó sebességét méter/másodperc egységbe:

v = 90 km/h = (90 * 1000) / 3600 m/s = 25 m/s.

A domb tetején az autó sebessége vízszintesen konstans marad, így nincs gyorsulás. Ezért az egyetlen erő, amely az autóra hat, a gravitációs erő és a normális erő egyensúlyban vannak. A normális erő az autóra ható függőleges erő, amelyet az aszfalt kifejt az autóra.

A gravitációs erőt a következőképpen számíthatjuk ki:

Fg = m * g,

ahol Fg a gravitációs erő (Newton), m az autó tömege (kg), g pedig a gravitációs gyorsulás (9.8 m/s^2).

Fg = 800 kg * 9.8 m/s^2 = 7840 N.

A normális erő és a gravitációs erő egyensúlyban van, tehát a normális erő (Fn) is 7840 N lesz.

Az autóra ható nyomóerő megegyezik a normális erővel, tehát az autóra ható nyomóerő:

Fn = 7840 N.

Tehát az autóra ható nyomóerő 7840 N lesz, amikor az autó 90 km/h sebességgel áthalad a domb tetején.
0