Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

EKM dinamika, hullamvasut

Főoldal » Középiskola » Fizika
314
Egy hullámvasúton olyan körbefordulós rész található, amelynek a sugara 10 m.
A kocsik sebessége 72 km/h.
a, Mekkora erő nyomja a 60 kg tömegű utast az ülés által akkor, amikor ennek a résznek a legalján, illetve akkor, amikor a legtetején járnak?
b, A hullámvasútnak legalább mekkora sebességgel kell haladnia a kör tetején ahhoz, hogy sikerüljön neki a körbefordulás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) Az ülés által kifejtett erő a centrifugális erővel áll összefüggésben, amelyet az utasra hat a körmozgás során. A centrifugális erő az utasra ható erőt jelenti, amely az utast a kör középpontjától távol tartja.

Az ülés által kifejtett erő a következőképpen számítható ki:

F = m * a,

ahol F az erő (Newton), m az utas tömege (kg), és a a centrifugális gyorsulás.

A centrifugális gyorsulást a következőképpen számíthatjuk ki:

a = v^2 / r,

ahol v a sebesség (m/s) és r a kör sugara (m).

a) Legalján:
Az utas a legkisebb távolságra van a kör középpontjától, tehát itt a legnagyobb a centrifugális erő.

Sebesség (v) = 72 km/h = (72 * 1000) / 3600 m/s = 20 m/s.

Centrifugális gyorsulás (a) = (20 m/s)^2 / 10 m = 40 m/s^2.

Erő (F) = 60 kg * 40 m/s^2 = 2400 N.

b) Legtetején:
Az utas a legnagyobb távolságra van a kör középpontjától, tehát itt a legkisebb a centrifugális erő.

Centrifugális gyorsulás (a) = (20 m/s)^2 / (10 m + 10 m) = 20 m/s^2.

Erő (F) = 60 kg * 20 m/s^2 = 1200 N.

b) A hullámvasútnak legalább mekkora sebességgel kell haladnia a kör tetején ahhoz, hogy sikerüljön neki a körbefordulás?

A kör tetején az erők egyensúlyban vannak, és az ülés által kifejtett erő megegyezik a gravitációs erővel. Tehát az ülés által kifejtett erő:

F = m * g,

ahol F az erő (Newton), m az utas tömege (kg), és g a gravitációs gyorsulás (9.8 m/s^2).

F = 60 kg * 9.8 m/s^2 = 588 N.

A centrifugális erő a kör tetején is legalább 588 N-nak kell lennie ahhoz, hogy az ülés által kifejtett erő kiegyensúlyozza a gravitációs erőt.

A centrifugális erő:

F = m * a,

ahol F az erő (Newton), m az utas tömege (kg), és a a centrifugális gyorsulás.

588 N = 60 kg * a.

a = 588 N / 60 kg = 9.8 m/s^2.



Centrifugális gyorsulás (a) = v^2 / r.

9.8 m/s^2 = v^2 / 10 m.

v^2 = 9.8 m/s^2 * 10 m = 98 m^2/s^2.

v = √(98 m^2/s^2) = 9.9 m/s.

Tehát a hullámvasútnak legalább 9.9 m/s sebességgel kell haladnia a kör tetején ahhoz, hogy sikerüljön neki a körbefordulás.
0