Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

EKM dinamika, auto

Főoldal » Középiskola » Fizika
363
Egy 800 kg tömegű autó útja egy olyan dombon megy át, amelynek a felszíne egy 100 m sugarú gömbhöz hasonlítható. Mekkora lesz az autóra ható nyomóerő az aszfalt által akkor, amikor annak sebessége 90 km/h, és az éppen a domb tetején jár?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A centripetális erőt és a súly(erő) és a nyomóerő eredője tartja egyensúlyban.
90km/h=25m/2
Tehát:
Fcp=m*(v2/r)
Fcp=m*g-Fny
800*(252/100)=800*9.81-Fny
Innen Fny=2848N
1