Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos lenne:/

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
1. feladat:
Egy derékszögű háromszög befogói 6cm és 8cm hosszúak.
a) milyen hosszúak a befogókhoz tartozó magasságai?
b) Mekkora a területe?
c) Milyen hosszú az átfogóhoz tartozó magassága?

2. feladat:
Egy egyenlő szárú háromszög alapja 8cm, szárai 15cm hosszúak.
a) mekkora az alaphoz tartozó magassága?
b) mekkora a területe?
c) milyen hosszúak a szárakhoz tartozó magasságok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
a.)
Ennek a kérdésnek igazából az égadta világon semmi értelme, hiszen a befogók magasságai önmaguk.


b.)
`T=(a*b)/2=(6*8)/2=color(red)(24 \ cm^2)`


c.)
Kiszámolod az alap befogó és az átfogó által bezárt szöget mellyel megtudod határozni az átfogóhoz tartozó magasságot szögfüggvénnyel.

`tgalpha=a/b=6/8=>color(red)(36,87°)`

`m_c=sinalpha*b=sin36,87°*8=color(red)(4,8 \ cm)`



2.)
a.)
`m_a=sqrt(c^2-(a/2)^2)=sqrt(15^2-(8/2)^2)=color(red)(14,46 \ cm)`


b.)
`T=(a*m)/2=(8*14,46)/2=color(red)(57,84 \ cm^2)`


c.)
Alapon fekvő szögek: `cosalpha=(a/2)/c=(8/2)/15=>color(red)(74,53°`

`m_c=sinalpha*a=sin74,53°*8=color(red)(7,71 \ cm)`



A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0