Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gradiens meghatározás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
354
Hatarozza meg az f: `R^2->R` `f(x,y)=cos(xy+x^2)` függvény gradiensét a (3,1) pontban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Meghatározod az elsőrendű parciális deriváltakat.

`f_x=del/del_x \ (cos(xy+x^2))=del/del_x \ (cos(yx+x^2))=del/del_g \ cos(g)*del/del_x(yx+x^2)=-sin(g)*(y+2x)=color(red)(-sin(xy+x^2)*(y+2x))`


`f_y=del/del_y \ (cos(xy+x^2))=del/del_g \ cos(g)*del/del_y(xy+x^2)=-sin(g)*x=color(red)(-sin(xy+x^2)*x)`


Ezeket a parciális deriváltakat kiértékeljük (3;1) pontban.

`del_f/del_x(3;1)=-sin(3*1+3^2)*(1+2*3)=color(red)(-7*sin12)`

`del_f/del_y(3;1)=-sin(3*1+3^2)*3=color(red)(-3*sin12)`


`gradf(3;1)=(-7*sin12;-3*sin12)=color(red)(("3,76;1,61"))`
1