Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gradiens meghatározás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
372
Hatarozza meg az f: `R^2->R` `f(x,y)=x^3*(xy^2-1)^4` kétváltozós függvény gradiensét a (2,-1) pontban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f_x=del/del_x \ (x^3*(xy^2-1)^4)=del/del_x(x^3*(y^2x-1)^4)=del/del_x \ x^3*(y^2x-1)^4+x^3*del/del_x((y^2x-1)^4)=3x^2*(y^2x-1)^4+x^3*4*(y^2x-1)^3*y^2=color(red)(3x^2*(xy^2-1)^4+4x^3y^2*(xy^2-1)^3)`


`f_y=del/del_y(x^3*(xy^2-1)^4)=x^3*del/del_y((xy^2-1)^4)=x^3*del/del_g \ (g^4)*del/del_y(xy^2-1)=x^3*4*(xy^2-1)^3*x*2y=color(red)(8x^4y*(xy^2-1)^3)`


`del_f/del_x(2;-1)=3x^2*(xy^2-1)^4+4x^3y^2*(xy^2-1)^3=3*2^2*(2*(-1)^2-1)^4+4*2^3*(-1)^2*(2*(-1)^2-1)^3=color(red)(44)`


`del_f/del_y(2;-1)=8x^4y*(xy^2-1)^3=8*2^4*(-1)*(2*(-1)^2-1)^3=color(red)(-128)`


`gradf(2;-1)=color(red)((44;-128))`
1