Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Ha egy szám utolsó jegyét elhagynám, akkor az utolsó jegy ötszörösét kapnám. Ugyanakkor ez a szám az utolsó jegy negyvenszeresénél 99-el nagyobb. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha elhagyjuk egy szám utolsó számjegyét akkor az azt jelenti hogy leosztjuk a számot 10-zel,de csak az osztás egészrészét vesszük figyelembe. Például: ha 123-nál elhagyjuk a 3-at az olyan mintha osztanám 10 ,ami 12.3,de nekünk csak az egészrész kell,azaz 12. Ha az eredeti számot keressük akkor megszorzom az így kapott számot 10-el és hozzáadom azt a számot amit elhagytam.

A példában:
x: eredeti szám
y:utolsó számjegy
Az első feltétel szerint:
x/10=5y ,tudjuk hogy x=50y + y ,ahol a +y a 10-el való osztás maradéka.

innen a 2.feltétel :51y=40y+99
11y=99 ---> y=9 ----->eredeti szám 9*51= 459

0

Szép megoldás. Köszi.
0