Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
461
Az alábbi példákban tud valaki segíteni? Köszi!

1. Nátrium-hidrogén-karbonátból és nátrium-karbonátból álló porkeverék
2,26 g-ját sósavval reagáltatva 557,0 cm3 standardállapotú szén-dioxid
fejlődött. Számítsuk ki a keverék mól- és tömegszázalékos összetételét!

2. Egy kalcium-karbonátból és magnézium-karbonátból álló keverék 4, 76 gját sósavoldatban teljesen feloldva 1,225 dm3 standardállapotú szén-dioxid fejlődik. Számítsuk ki a keverék n/n%-os és m/m%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,
Reakció egyenletek:
NaHCO₃ + HCl = NaCl + H₂O + CO₂

Na₂CO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + H₂O + CO₂

moláris tömegek:
M(NaHCO₃)=23+1+12+48 = 84 mg/mmol
M(Na₂CO₃)=46+12+48 = 106 mg/mmol

standard állapotban (25 ⁰C-on, 101325 Pa nyomáson) a gázok 1 móljának térfogata 24,5 dm³.
Tehát a keletkezett összes CO₂ anyagmennyisége:
24,5 cm³ 1 mmol
557,0 cm³ x=557,0/24,5= 22,735 mmol

mindkét só 1 móljából (vagy 1 mmóljából) 1 mól (1 mmol) CO₂ keletkezik.

Két komponensű a keverék.
x g legyen az NaHCO₃ és 2,26-x g az Na₂CO₃.,

Ha 84 mg NaHCO₃-ból 24,5 cm³ (1 mmol) CO₂ keletkezik, akkor
x mg-ból 24,5*x/84 cm³ (1 mmol) CO₂ keletkezik.

Ha 106 mg Na₂CO₃-ból 24,5 cm³ (1 mmol) CO₂ keletkezik, akkor
2260-x mg-ból 24,5*(2260-x)/106 cm³ (1 mmol) CO₂ keletkezik.

A kettő együtt pont 557,0 cm³:
24,5*x/84 + 24,5*(2260-x)/106 = 557,0

106*24,5*x + 84*24,5*(2260-x) = 106*84*557,0

106*24,5*x + 84*24,5*2260- 84*24,5*x = 106*84*557

2597*x +4 651 080 - 2 058*x = 4 959 528
539*x=308 448
x=572,26 mg Nátrium-hidrogén-karbonátot és 2260-x=2260-572,26 = 1 687,74 mg nátrium-karbonátot tartalmaz a porkeverék.

Ez tömeg%-ban:
572,26*100/2260= 25,32 % Nátrium-hidrogén-karbonát és 100-25,32 = 74,68 tömeg% nátrium-karbonát.

(kerekítéstől függően 25:75 tömeg%).

Mól%-ban:
n(NaHCO₃)=m/M=572,26 mg/84 (mg/mmol) = 6,81 mmol NaHCO₃
n(Na₂CO₃)=m/M=1 687,74 mg/106 (mg/mmol) = 15,92 mmol Na₂CO₃
összesen: 6,81+15,92=22,73 mmol

n%(NaHCO₃)=6,81*100/22,73= 29,96 mól% NaHCO₃
n%(Na₂CO₃)=15,92*100/22,73= 70,04 mól% Na₂CO₃. (kerekítve 30:70 mól%)

2,
ugyanezen az elven kell kiszámolni.
Módosítva: 3 éve
0