Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Több fogyasztó az áramkörben

Főoldal » Általános iskola » Fizika
992
A feladat sorokban can egy ilyen feladat : Egy 12ohm ellenállású fogyasztót akarunk működtetni 9V feszültségű áram forrásról. A fogyasztón legfeljebb 0,5A erősségű áram haladhat át. Hogyan és mekkora ellenállást kapcsoljunk az áramkörbe, hogy ez megvalósuljon. Erre mi a válasz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a fogyasztóra közvetlenül rákapcsolnánk a 9 V-ot, akkor ennek hatására 9/12=0,75 A áram folyna át rajta, tehát tönkremenne. Az Ohm-törvény (I=U/R) szerint állandó feszültség mellett az áramerősség fordítottan arányos az ellenállással. Tehát ahhoz, hogy csökkentsük az áramot, meg kell növelnünk az eredő ellenállást. Ezt úgy lehet megtenni, hogy sorba kapcsolunk a fogyasztóval egy másik ellenállást. A kérdés az, hogy mekkora legyen ennek az értéke.

Azt szeretnénk, hogy a 9 V feszültség hatására 0,5 A áram folyjon, ehhez 9/0,5=18 Ω eredő ellenállás kell. Soros kapcsolás esetén az ellenállások összeadódnak, tehát a szükséges előtétellenállás értéke 6 Ω.
0