Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani

Főoldal » Középiskola » Matematika
2515
Egy négyzet alapú ferde hasáb oldaléle az alaplap síkjával 73°-os szöget zár be. Mekkora a hasáb térfogata, ha az alapéle 12 cm, az oldaléle 40 cm hosszú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=12\ cm`
`b=40\ cm`
A 73 fokos oldalél mentén kellene elképzelni, hogy egy függőleges síkkal elmetszed az egészet. Ebben a síkban az alap négyzetből egy egyenes lesz, az oldalél (`b`) teljes egészében benne van. és a hasáb magassága (`m`) is benne lesz. Ez a három egy derékszögű háromszög, amire felírhatjuk ezt a szinuszt:
`sin\ 73° = m/b`
Ebből ki tudod számolni `m` értékét számológéppel.

Az alapterület egy sima négyzet területe (`a^2`), szorozva `m`-mel kijön a térfogat.
0