Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kellene egy kis segítség.

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
Írja fel a P (7;4) ponton áthaladó és az x^2+2x+y^2-4y-15=0 kört érintő egyene egyenletét.

Másikat csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is meg kell határoznunk a kör középpontját és sugarát az adott egyenletből:

Az adott egyenlet átírható a következő alakba:

(x^2+2x+1) + (y^2-4y+4) = 20

(x+1)^2 + (y-2)^2 = 20

Ebből következik, hogy a kör középpontja (-1, 2) és a sugarának hossza √20, vagyis 2√5.

Mivel az adott egyenes érintője a körnek a P pontban, ezért a kör és az érintő egyenes metszéspontja egybeesik a P ponttal.

Az érintő egyenletét az alábbi módon írhatjuk fel:

(x + y - 11) = 0

A fenti egyenes egyenlete felírható úgy is, hogy az egyenletben szereplő x és y értékeket helyettesítjük a P pont koordinátáival:

(7 + 4 - 11) = 0

Ez alapján megállapítható, hogy az (x + y - 11) együtthatója 0, vagyis az egyenes egyenlete:

x + y - 11 = 0

Tehát az P ponton áthaladó és az x^2+2x+y^2-4y-15=0 kört érintő egyene egyenlete:

x + y - 11 = 0
0