Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvényvizsgálat - határérték

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
497
Sziasztok!

Van ez a függvény:
2*x + 18/x+5

A határértékére lennék kíváncsi.

ha x-> végtelen, akkor 2*végtelen + 18 / végtelen+5 = végtelen + 0 = végtelen
ha x-> -végtelen, akkor 2*(- végtelen) + 18 / -végtelen+5 = -végtelen + 0 = - végtelen

Mivel a függvény x= -5 helyen nem értelmezett, ezért ennél a szakadási pontnál is mindkét oldalt meg kell nézni a határértéket.

Tehát ha x-> -5+ , akkor 2*-5+ + 18 / (-5+) +5 = -végtelen + +végtelen = ???
Ha pedig x -> -5-, akkor 2* -5- + 18 / (-5-) +5 = -végtelen + -végtelen = - végtelen

A kérdésem az, hogy a -5+ esetben a megoldás szerint a határérték simán + végtelen.
Miért annyi?
-végtelen és +végtelen összeadása esetén nem lehet egyértelműen megmondani tudtommal????

Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis, határérték, végtelen, limes, függvényelemzés
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha `x→-5`, akkor nem -∞ az első, hanem `-10`.
Mindkét oldalról tartva annyi.
Módosítva: 8 éve
1