Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
946
Egy szabályos háromszög alaoú egyenes hasáb alapéle 12 cm. A palást területe aza alaplap területének harminchatszorosa. Mekkora a hasáb térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög magassága `a·sqrt(3)/2`
Az alaplap területe `(a·(a·sqrt(3)/2))/2`
EDIT: eredetileg a fenti terület számolásnál elfelejtettem 2-vel osztani, javítva a folytatás is:
A palást három téglalapból áll, tehát a palást harmada lesz egyetlen oldallap területe, az tehát az alap területének 12-szerese. Az oldallap területe `a·m` ahol `m` a hasáb magassága:
`a·m=12·(a^2·sqrt(3))/4`
`m=3·a·sqrt(3)`

A hasáb térfogata alapterület szorozva magasság:
`V=(a^2·sqrt(3))/4·3·a·sqrt(3)`
`V=a^3·(3·3)/4=9/4a^3=9/4·12^3=...`
persze cm³
Módosítva: 7 éve
0