Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3996
Egy egyenes hasáb valamennyi éle egyenlő hosszú. Az alaplapja olyan rombusz, amelynek egyik hegyesszöge 60°. Mekkora a hasáb egy éle, ha a felszíne 143,3 cm²?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj fel egy olyasmi rombuszt. Az egyik szöge 60°, a szemben lévő is, akkor a másik két szöge 120°.
Ha a 120°-os csúcsoknál lévő átlót behúzod, két szabályos háromszöget kapsz.
Ha az oldalél hossza `a`, akkor az egyik szabályos háromszög területe `a^2·sqrt(3)/2`, ezért a rombuszé `a^2·sqrt(3)`

A hasáb oldallapja egy `a` oldalú négyzet (minden él egyforma). Ilyenből van 4. Az alapból van 2, ezért a teljes felszín:
`A = 4a^2 + 2a^2·sqrt(3)`
`A= (4+2sqrt(3))a^2 = "143,3"\ cm^2`
Ebből számold ki `a` értékét.
0