Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Egy kör alakú szökőkút átmérője 6 méter. A szökőkutat körgyűrűszerűen veszi körbe egy d=2méter széles virágágyás. Mekkora a virágágyás területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szökőkút átmérője 6 méter, tehát sugara 3 méter. A virágágyás a szökőkút körüli körgyűrűt fedi le, tehát a külső sugarának hossza a szökőkút sugarának és a virágágyás szélességének összege, azaz 3+2=5 méter. A virágágyás belső sugarának hossza pedig a szökőkút sugarának, azaz 3 méter.

A körgyűrű területét a külső sugár és a belső sugár segítségével számíthatjuk ki az alábbi képlettel:

A = π(R^2 - r^2)

ahol A a terület, R a külső sugár, r a belső sugár, és π az állandó pi értéke (kb. 3,14).

A külső sugár R = 5 m, a belső sugár r = 3 m, tehát:

A = π(5^2 - 3^2) = π(25 - 9) = π(16) ≈ 50,27 m^2.

Tehát a virágágyás területe kb. 50,27 négyzetméter.
0