Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek ezekben a feladatokban!!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
388
Egy telefonos hirdetésekben utazó cég, csak egy olyan intervallumban hívogatja az embereket, aminek a kezdete 10 óra, a vége pedig egy általam nem ismert időpont.

Mennyi ideig hívhatnak, ha tudom, hogy az ügyfeleik 90%-át 10 óra 48 perc után hívták?

Feltéve, hogy ma fognak engem hívni, és most van 11 óra de még nem hívtak, mi a valószínűsége, hogy még dél előtt fognak hívni? (A válasz egy 0-1 közötti szám!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, sos, Valószínűség, egyetem, valószínűségszámítás, feltételesvalószínűség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha az ügyfelek 90%-át 10 óra 48 perc után hívták, akkor az utolsó 10%-ot hajnali 10 óra és délelőtt 10 óra 48 perc között hívták. Ha az intervallum vége ismeretlen, akkor azt feltételezzük, hogy a hívások véletlenszerűen oszlanak el az időszakban, és az átlagos időszak a fenti időintervallum fele (azaz 29 perc). Így az utolsó 10%-ot várhatóan 29 perccel a 10 óra 48 perc utáni időpontban hívták meg. Tehát az utolsó 10% valószínűségi intervalluma 10:48 és 10:48 + 29 perc között van, vagyis 11:17-ig.

Ez azt jelenti, hogy az időintervallum a következő: 10:48 - 11:17 között. Tehát a cég legkésőbb 11:17-ig hívhat.

A második kérdésre adott válasz:

Azt tudjuk, hogy a cég 10 órától kezdi a hívásokat, és nem tudjuk, mikor ér véget az időszak. Mivel 10:48 után 90% a hívásoknak, valószínűbb, hogy hamarosan megszakítják a hívásokat. Az időszak hossza a megadott információk alapján ismeretlen, de azt tudjuk, hogy az intervallum kezdete és vége között eltelt idő egyenletesen oszlik el az összes lehetséges időpontban. Ez azt jelenti, hogy a várt várható érték az időszak közepén van, tehát a várt idő 11:00 és az intervallum közepének, azaz 10:48 + 29 perc = 11:17 között van. Így a valószínűség, hogy a cég dél előtt hív, az intervallum közepén van, vagyis:

valószínűség = (dél - 11:00) / (11:17 - 11:00) = 7 / 17 ≈ 0,41

Tehát a valószínűség, hogy a cég dél előtt hív, kb. 0,41, vagyis körülbelül 41%.
-1