Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Mekkora sugarú kör írható egy derékszögű háromszög köré, ha a rövidebb befogójának hossza 8cm és egyik szöge 30°?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=8` `cm`

`alpha=30°`


`sinalpha=a/c`

`sin30°=8/c`

`c*sin30°=8`

`c=8/(sin30°)=16` `cm`

A derékszögű háromszög átfogója a köré írható kör átmérője, azaz a sugarának a kétszerese.

`R=c/2`

`R=16/2=color(red)(8)` `color(red)(cm)`
0