Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
510
Laci egyedül 10 óra alatt , Jani egyedül 14 óra alatt ásná fel a kertet. egyik alkalommal együtt kezdték el a munkát, de Jani néhány óra mulva elment, igy Laci magára maradva még 1 óra alatt tuddta befejezni az asást menyi ideig dolgoztak eggyüt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Laci és Jani együtt kezdték el az ásást, de Jani néhány óra múlva elment. Tehát az együtt töltött időt jelöljük x órával, és azt kell kiszámolnunk, hogy Laci mennyi ideig dolgozott egyedül, mielőtt befejezte az ásást.

Laci egyedül 10 óra alatt fejezi be az ásást, Jani pedig 14 óra alatt. Tehát Laci óránkénti munkateljesítménye 1/10, Jani pedig 1/14. Ha együtt dolgoznak x órán keresztül, akkor az általuk elvégzett munka mennyisége az összesített munkateljesítményük lesz, vagyis (1/10 + 1/14) * x.

Laci pedig az egyedüli munka során 1 óra alatt befejezi az ásást, tehát az ő óránkénti munkateljesítménye 1/1.Mivel az összesített munkateljesítményük egyenlő az ő egyedüli munkateljesítményükkel, azaz (1/10 + 1/14) * x = 1, így x-t könnyen kiszámíthatjuk:

(1/10 + 1/14) * x = 1

Az egyenlet megoldása után megkapjuk, hogy Laci és Jani együtt dolgoztak x = 4 órán keresztül. Tehát együtt 4 órát dolgoztak, mielőtt Jani elment, és Laci egyedül még 1 órát dolgozott, hogy befejezze az ásást.
0