Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok másodfokú 10.

Főoldal » Középiskola » Matematika
322
Küldök képet
Kérlek segítsetek!
Máig kene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`8.`

`{(2(a+b)=36), (ab=80):}`

`b=80/a`

`2(a+80/a)=36`

`2a+160/a=36`

`2a^2+160=36a`

`2a^2-36a+160=0`

Megoldóképlet:

`a_1=10`
`a_2=8`

`b_1=80/10=8`
`b_2=80/8=10`

Ez a két megoldás tulajdonképpen ugyanaz, tehát:

A téglalap egyik oldala `8`, a másik `10` `cm` hosszú.


`9.`

tehervonat:
`s_1=96` `km`
`v_1=v` `(km)/h`
`t_1=t` `h`

személyvonat:
`s_2=96` `km`
`v_2=v+12` `(km)/h`
`t_2=t-2/3` `h`

`s=v*t`

`{(v*t=96), ((v+12)(t-2/3)=96):}`

`v=96/t`

`(96/t+12)(t-2/3)=96`

`96-64/t+12t-8=96`

`-64/t+12t-8=0`

`-64+12t^2-8t=0`

`12t^2-8t-64=0`

`t=8/3` `h`

`v=96/(8/3)=36` `(km)/h`

`v_2=36+12=48` `(km)/h`

Válasz:

A tehervonat sebessége `36`, a személyvonaté pedig `48` kilométer per óra.
0