Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
289
Sziasztok!Tudna valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt gyakorlatilag meg van adva egy egyenlőszárú háromszög. A szárszöge `50°`, az alapja `12` `cm`, a szárai pedig a téglalap átlóinak a felei.

Egy ilyen átló fele legyen `x`

Ha elfelezzük ezt az egyenlőszárút, akkor kapunk egy derékszögűt, amiben lehet szögfüggvényekkel számolni. Itt a szinusz a legcélravezetőbb:

`sin25°=(12/2)/x`

`x*sin25°=6`

`x=6/(sin25°)` `cm`

Az átlója, akkor ennek a kétszerese:

`12/(sin25°)` `cm`

A hiányzó oldal innen már Pitagorasz-tétel:

`sqrt((12/(sin25°))^2-12^2)≈25.73` `cm`

Kerület:

`2(12+25.73)=75.46` `cm`

A köré írt kör sugara az átló fele. De azt már tudjuk, az volt az `x`!

`R=6/(sin25°)≈14.197` `cm`
0