Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
487
1km magas csúcsról milyen messze lehet ellátni, ha a föld sugara kb 6400km?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

földfelszínen az ellátó távolságot több tényező is befolyásolja, például a légköri viszonyok, az észlelő magassága és az észlelt objektum magassága. Egy egyszerű közelítő képlet az ellátási távolság meghatározására a Föld sugara és az észlelő magassága alapján az úgynevezett földi horizont képlete.földi horizont képlete a következő:

d = 3,57 * sqrt(h)

ahol:
d = ellátási távolság (km)
h = észlelő magassága (km)

Ezt a képletet általában a tengeri szintre alkalmazzák, de az észlelő magasságát hozzáadhatjuk a távolsághoz, ha az eltér a tengerszinttől.

A kérdésben említett esetben az észlelő a csúcson áll, tehát az észlelő magassága (h) az 1 km (vagyis 1000 m) lesz. A Föld sugara (r) 6400 km (vagyis 6400 * 1000 m) a képletben.

Tehát az ellátási távolság (d) a következőképpen számítható:

d =3,57 * sqrt(1000 + 6400 * 1000) ≈ 381,7 km

Tehát kb. 381,7 km távolságig lehetne ellátni egy 1 km magas csúcsról a földi horizont képlete alapján, feltéve, hogy nincsenek más tényezők, mint például a légköri viszonyok vagy az objektum magassága, amelyek befolyásolhatják az ellátási távolságot.



-1

A képen az l jelöli a látótávolságot. R a Föld sugara,h a megfigyelő magassága.
Pythagoras tétele alapján:

l2=((R+h)2-R2)

ebből pedig: l =113.4km a látótávolságra...
Módosítva: 3 éve
0