Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA 7.OSZTÁLY SÜRGŐS!!!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1192
feladat:
Az egyik kavicsot 2 m, a másikat 3 m magasságból ejtjük le a földre. Hasonlítsd össze a két kavics esésének idejét, az átlagsebességét és a földre éréskor elért pillanatnyi sebességet!
A válaszadáshoz alkalmazz relációs jeleket (>,=,<;)!

A kő lejtésének a magassága 2 m 3 m
a, A kő szabad esésének az ideje: t₁________________t₂
b, A kő átlagsebessége: v₁________________v₂
c, A kő pillanatnyi sebessége a földre érésekor: v₁________________v₂
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Azt a kacsintós szmájlit véletlen raktam be.
0

Az józan ésszel is teljesen világos, hogy amelyiket magasabbról dobtuk le, az hosszabb ideig zuhan. Ahogy az is, hogy a magasabbról dobott kő nagyobb sebességgel csapódik be.

Egyedül az átlagsebességen lehet egy kicsit elgondolkodni, mivel a magasabbról dobott kő nagyobb utat tesz meg, viszont ez hosszabb ideig is tart, tehát az `s/t` tört számlálója és nevezője egyaránt növekszik. Ha `t` ideig tart a zuhanás, akkor a megtett út `s=g/2*t^2~~5t^2`, vagyis az esési idő `t=sqrt(s/5)`. Innen az átlagsebesség `v=s/t=sqrt(5s)`, vagyis az átlagsebesség is annál nagyobb, minél magasabbról dobjuk le a követ. Vagy más gondolatmenettel: kezdősebesség nélküli, állandó gyorsulású mozgás esetén esetén az átlagsebesség a végsebesség fele. Az pedig triviális, hogy a végsebesség annál nagyobb, minél magasabbról ejtjük a követ.

Tehát a válaszok:

a) `t_1 < t_2`
b) `v_1 < v_2`
c) `v_1 < v_2`
Módosítva: 8 éve
1