Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatban segítség?

Főoldal » Középiskola » Fizika
472
Az ábra szerinti lépcsőkön húzunk fel egy bőröndöt. Az alacsony lépcsőfok 14 cm magas és 25 cm széles, a magasabb 17 cm magas és 22 cm széles. Összesen 15 lépcsőfokot megyünk fel, magassal kezdünk. A bőrönd tömege 10 kg. Mennyi munkát végez a nehézségi erő a bőröndön?
Esetleg így kéne megoldani? :
Wh=m×g×h=10×10×234=23.400J
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

A nehézségi erő a bőröndön a tömegével és a gravitációs gyorsulással szorzott elmozdulással, vagyis:

Wh = m * g * h

ahol:
m = bőrönd tömege (kg)
g = gravitációs gyorsulás (kb. 9,8 m/s^2 a Földön)
h = elmozdulás magassága (m)

A képletben megadott adatok alapján (m = 10 kg, g = 9,8 m/s^2, h = 15 * 0,14 m) a helyes számítás:

Wh = 10 kg * 9,8 m/s^2 * 15 * 0,14 m = 2058 J

Tehát a nehézségi erő összesen 2058 J munkát végez a bőröndön, amikor azt végigvisszük a lépcsőkön.



-1

Köszönöm a válaszodat, de egy kicsit korrigálnám.
Ahogy leírtam az elején az jó lett volna ezek szerint, csak a lépcsők magasságát elfelejtettem átváltani méterbe. Így ez jönne ki:
Wh=mgh=10×10×2,34=234J
A te válaszod is helyen lenne, csak a feladat azt mondja, hogy magas lépcsőbel kezdünk, ugye 14 cm és 17 cm magasak a lépcsők.
Egyébként köszönöm!
0