Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatban segítség?

Főoldal » Középiskola » Fizika
689
Sziasztok!
Gyakorloni szeretnék fizikából témazáróra, azonban nem találok megoldásokat a feladatokhoz. Egyelőre ezekhez kérnék segítséget:
1. Az emberi szív egy összehúzódáskor átlagosan 1J munkát végez. Mennyi munkát végez egy nap alatt, ha 24 órára számítva átlagosan 70 a percenkénti pulzusszámunk?
2. Géza a függőlegestőp 60°-kal megdöntött hólapáttal tolja el a havat a házuk előtti járdán. Ahogy halad, egyre több hó halmozódik fel a lapát előtt, egyre nehezebb tolni. Géza a nyél irányába eső erőt fejt ki, melynek értéken 4N-ról 80N-ig lineárisan nő, miközben 0,8 m/s sebességgel 18 s alatt elhalad a ház előtti járdaszakaszon. Mennyi munkát végzett Géza?
3. Négy párhuzamos rugóból álló expandert a fejünk felett tizenötször kihúzunk 8cm-rel. Egy rugó rugóállandója 10 N/cm.
a) Mekkora munkát végzünk?
b) Ennyi munkával hányszor tudnánk kihúzni 10 cm-re az expandert?

Megoldottam a feladatokat, de nem tudom, hogy jól-e, ebben kéne a segítség.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1. Egy összehúzódás 1 J, 70 az 70×1, mivel percenként 70×1 J, nekem pedig 24 óra kell ezért beszorzom még 70×1×1440=100.800J

2. Nos itt először levetítettem a lapátnak az erejét. Mivel 60°-os szöget zár be a talajjal, ezért vízszintesen 1/2 erejű lesz, így már fel lehet írni a képlettel, W=F×s. Mivel 4-től 80N-ig lineárisan nőtt az ereje ezt elosztottam 2-vel a 60° miatt és grafikont készítettem. Majd ennek a területéből kiszámolva kijön, hogy W=(2+40)/2×14,4=302,4J
(Ugye az utat meg csak a már megadott v, t-ből ki lehetett számolni.)
3.
a) Wr=1/2×D×Δl²=1/2×10×8²=19.200J
b) Wr=1/2×10×10²=500J
19.200/500=9,6 => 9-szer lehet felhúzni
Módosítva: 3 éve
0

Itt a második feladat rajzzal, hátha így jobban átlátható mire is gondoltam.
0