Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! Kémia gyors számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
411
Elakadtam a kémia háziban nem tudom h hogyan lehetne tovább menni. Köszönöm előre is a segítséget!

1. Melyik oldatban van több nátriumion: 50 g 10 tömeg%os NaCl oldatban vagy 100g 5 tömeg% os Na2S04 oldatban?

2. A háztartásban használt üvegedények összetétele : 75 tömeg % SiO2, 9tömeg % CaO és Na2O. Hány mol Na2o és SiO2 jut 1 mol CaO rá?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gyors számolási feladat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`M(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

I.

50 g 10 tömeg%-os oldatban van `50*10/100` = 5 g NaCl, ami `5/58.5` = 0,0855 mol ; ebben van ugyanennyi mol nátriumion.

II.

100 g 5 tömeg%-os oldatban van `100*5/100` = 5 g `Na_2SO_4`, ami `5/142` = 0,0352 mol ; ebben kétszerannyi, vagyis `0.0352*2` = 0,0704 mol nátriumion van.

Az első a több, a `ul("NaCl")`-oldatban van több nátriumion.

2,

`M(SiO_2)` = 60 `g/(mol)`

`M(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M(Na_2O)` = 62 `g/(mol)`

Az üvegedény 100 g-jában van:

75 g `SiO_2` , ami `75/60` = 1,25 mol

9 g CaO, ami `9/56` = 0,16 mol

100-(75+9) = 16 g `Na_2O`, ami `16/62` = 0,258 mol

A mólarányok:

1,25:0,16:0,258

0,16 mol CaO-ra jut 1,25 mol `SiO_2` és 0,258 mol `Na_2O`

1 mol CaO-ra jut `1/0.16*1.25` = `ul("7,8 mol")` `SiO_2` és `1/0.16*0.258` = `ul("1,6 mol")` `Na_2O`.
1