Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna segíteni a következő matek feladatokban? Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1)`

`T=8^2=64` `cm^2`

`m_a^2=(a/2)^2+m^2`

`m_a=sqrt((8/2)^2+5^2)=sqrt(41)` `cm`

`b^2=(a/2)^2+m_a^2`

`b=sqrt((8/2)^2+(sqrt(41))^2)=sqrt(57)`

`P=4*((8*sqrt(41))/2)=16sqrt(41)` `cm^2`

`A=64+16sqrt(41)≈color(red)(166.45)` `color(red)(cm^2)`

`V=(64*5)/3=color(red)(106.dot(6))` `color(red)(cm^3)`

Élek összege:

`4*8+4*sqrt(57)≈color(red)(62.199)` `color(red)(cm)`

`2)`

`a=10` `cm`

`T=10^2=100` `cm^2`

`b=13` `cm`

élek összege:

`4*10+4*13=92` `cm`

`m_a=sqrt(13^2-(10/2)^2)=12` `cm`

`m=sqrt(12^2-(10/2)^2)=sqrt(119)` `cm`

`P=4*((10*12)/2)=240` `cm^2`

`A=100+240=color(red)(340)` `color(red)(cm^2)`

`V=(100*sqrt(119))/3≈color(red)(363.62)` `color(red)(cm^3)`

`3)`

ugyanaz, mint az egyes csak más adatokkal

`4)`

`a=12` `cm`

`m_a=8` `cm`

`color(blue)("a)")`

`m_a^2=(a/2)^2+m^2`

`m=sqrt(8^2-(12/2)^2)=2sqrt(7)` `cm`

`P=(12*8)/2=48` `cm^2`

`T=12^2=144` `cm^2`

`A=144+48=color(red)(192)` `color(red)(cm^2)`

`V=(144*2sqrt(7))/3≈color(red)(253.99)` `color(red)(cm^3)`

`color(blue)("b)")`

Van egy derékszögű háromszög:

`m_a` - átfogó

`a/2` - szög melletti befogó

`m` - szöggel szemközti befogó

Minden oldalát ismerjük, lehet választani, hogy melyik szögfüggvényt használod. Én a szinuszt fogom.

`sinalpha=m/m_a`

`sinalpha=(2sqrt(7))/8`

`alpha≈41.41°`
1