Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam

Főoldal » Középiskola » Matematika
319
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 belső szög: x
1 külső szög: x/4
tudjuk hogy:
1 külső és 1 belső szög 180 fokra egészítik ki egymást.
Tehát:
x+x/4=180
ebből x=144 fok
Szintén tudjuk (fgv táblából ) szabályos sokszögek csúcsainál lévő belső szögek nagysága:
((n-2)*180)/n. Ez egyenlő 144-el.
Ebből kijön hogy szabályos 10 szöggel van dolgunk,aminek 1 belső szöge 144 fokos (hozzá tartozó külső szög tényleg az
egynegyede ).10 szöge van azaz 10*144=1440 fok a belső szögek összege ,ami 4 szerese a teljes szögnek---> A

Tudjuk hogy 35 átlója van egy 10 szögnek ((n*(n-3))/2).Ha mindig kék ,fehér zöld színnel színezünk akkor a 33. átló zöld lesz a 34.kék és a 35. pedig fehér lesz ---> B
1