Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék.

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
1) Egy 19 diákból és 2 tanárból álló csapat 1 hetes vízitúrára ment, összköltsége (étkezés nélkül) 268 800 Ft. Mennyibe került egy hajó 1 napi kölcsönzése, ha azt tudjuk, hogy az összes szállásköltség (mivel többnyire vadkempingeztek) feleannyi tett ki, mint a csapat teljes útiköltsége, és a 3 személyes kenuk után naponta és beülőhelyenként hatod annyit kellett fizetni, mint az 1 főre jutó útiköltség? (Mindenki 50%-os jeggyel utazott)

2) Egy zöldségeshez 5 láda alma és 3 láda körte érkezett. Egy almásládába 25%-kal kevesebb alma fér, mint egy körtésládába. A kereskedő még aznap eladta az alma egyharmadát és a körte felét, összesen 10500 Ft-ért. Hány kg gyümölcs volt az egyes ládákban, ha az alma felvásárlási ára 100, a körtéé 150 Ft volt kilogrammonként, és az árus 50%-os haszonnal árult?

3) András most kétszer olyan idős, mint Bence volt 7 évvel ezelőtt, amikor a) András 10 évvel volt idősebb Bencénél. b) Bence harmadannyi idős volt, mint András lesz 12 év múlva. c) András harmadannyi idős volt, mint amennyi Bence lesz 12 év múlva.
d) András harmadannyi idős volt, mint amennyi Bence lesz akkor, amikor András 1 évvel lesz idősebb, mint amennyi idős Bence most. Hány éves most Bence?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1.)Az összes szállásköltség feleannyi, mint a csapat teljes útiköltsége, tehát az összes szállásköltség = 268800 / 2 = 134400 Ft.
A 3 személyes kenuk után naponta és beülőhelyenként hatod annyit kellett fizetni, mint az 1 főre jutó útiköltség, tehát a kenu költsége = (1/6) * (268800 / 21) = 6400 Ft/nap.

Mivel a diákok és tanárok száma összesen 19 + 2 = 21 fő, és mindenki 50%-os jeggyel utazott, tehát fizetett az útiköltségen kívül a kenu költségéhez is, így az 1 főre jutó útiköltség = 268800 / 21 = 12800 Ft.

Ebből következik, hogy a hajó 1 napi kölcsönzése 12800 - 6400 = 6400 Ft volt.

2.)Az almásládába 25%-kal kevesebb alma fér, mint a körtésládába, tehát az alma mennyisége az almásládában 0,75-szerese a körtésládában található alma mennyiségének.
Az árus 50%-os haszonnal árulta a gyümölcsöt, tehát az eladási ár az átvételi ár + 50% haszon = 1,5-szerese az átvételi árnak.

Az alma felvásárlási ára 100 Ft/kg, a körtéé pedig 150 Ft/kg, tehát az átvételi árak az almánál 100 Ft/kg, a körténél pedig 150 Ft/kg.

A kereskedő eladta az alma egyharmadát és a körte felét, tehát az eladott alma mennyisége 1/3 * 5 láda = 5/3 láda, a körte mennyisége pedig 1/2 * 3 láda = 3/2 láda volt.Az eladási ár összesen 10500 Ft, tehát az eladási ár az alma esetében 5/3 * 100 Ft/kg = 500/3 Ft/kg, a körte esetében pedig 3/2 * 150 Ft/kg = 225 Ft/kg volt.

Az átvételi árak és az eladási árak közötti különbség a haszon, tehát az áru haszna az alma esetében 500/3 - 100 = 500/3 - 300/3 = 200/3 Ft/kg, a körténél pedig 225 - 150 = 75 Ft/kg volt.

Mivel az árus 50%-os haszonnal árulta az árut, az átvételi ár az eladási ár / 1,5, tehát az átvételi ár az alma esetében.
-1