Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre vezető problémák

Főoldal » Középiskola » Matematika
3114
Sziasztok! :)
Tud segíteni valaki, hogy hogy kell megoldani ezt a feladatot?

Eszter 4000 Ft-ért virágpalántákat vásárol. Ha a darabonként 90 Ft-tal olcsóbb petúniát választja 9-cel többet tud megvenni, mint a drágább muskátliból. Mennyibe kerül a muskátlipalánta, és hány darabot tud venni a pénzéből?

Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a muskátli ára `p`, és ebből `n` darabot tud venni. Ekkor a petúnia ára `p-90`, ebből pedig `n+9`-et tud venni. És mindkét esetben 4000 forintot költ. Van tehát két egyenletünk:
`pn=4000`
`(p-90)(n+9)=4000`

A másodikban bontsuk fel a zárójeleket:
`pn-90n+9p-810=4000`

Az első egyenlet szerint `pn=4000`, vagyis `n=4000/p`. Helyettesítsük ezt be:
`4000-90*4000/p+9p-810=4000`

`-360000/p+9p-810=0`

`9p^2-810p-360000=0`

`p^2-90p-40000=0`

Sima másodfokú egyenletet kaptunk. Ha a megoldóképletbe behelyettesítjük az együtthatókat, akkor azt kapjuk, hogy a két megoldás `250` és `-160`. Negatív ára nyilván nem lehet a virágnak, így ezt ki kell zárnunk.

Tehát egy muskátli ára 250 forint, és Eszter `4000/250=16` darabot tud venni belőle. A petúnia ára tehát `250-90=160` forint, ebből `4000/160=25` darabot tud venni, ami valóban kilenccel több.
1