Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
522
1. Hány kg 5 tömegszázalékos salétromsavat kell ammóniával reagáltatni, ahhoz, hogy 24 kg ammónium-nitrátot kapjunk, ha a termelési veszteség 5%?
2. Egy cinkből és kismértékben oxidálódott cinkből álló keverék 0,5 tömegszázalék oxigént tartalmaz. Hány tömegszázalék cinket tartalmaz a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!
1.Az ammónium-nitrát képlete NH4NO3, és az reakciója a salétromsavval (HNO3) a következő:
NH3 + HNO3 → NH4NO3
A reakció egy mól ammóniával egy mól ammónium-nitrátot hoz létre. Mivel az ammónium-nitrát molekulatömege 80 g/mol, ezért 24 kg ammónium-nitrát tömege mólra átszámítva:

24 kg / 80 g/mol = 300 mol

Mivel a salétromsav 5 tömegszázalékos (vagyis 5 g salétromsav 100 g oldatban), ezért a szükséges salétromsav mennyisége:

300 mol × 5 g/mol = 1500 gAzonban a termelési veszteség 5%, vagyis a reakció során 5% -nyi salétromsav elvész. Tehát a szükséges salétromsav mennyiségét 5%-kal növelnünk kell:

1500 g / (1 - 5/100) = 1579 g

Tehát 1579 g, vagyis kb. 1,58 kg 5 tömegszázalékos salétromsav szükséges ahhoz, hogy 24 kg ammónium-nitrátot kapjunk a 5%-os termelési veszteséggel számolva.

2.Az összeállított keverékben a cinkből és az oxidálódott cinkből (amelynek az oxigéntartalma már kisebb) álló komponensek tömegszázalékos arányát kell meghatározni.
Ha feltételezzük, hogy 100 g keverékből 0,5 g oxigén származik, akkor a cink tömege:

100 g - 0,5 g = 99,5 g

A keverékben tehát 99,5 g cink található. Tehát a cink tömegszázalékos aránya:

(99,5 g / 100 g) × 100% = 99,5%

Tehát a keverékben a cink tömegszázalékos aránya 99,5%.

Remélem segítettem!
0

1.
A salétromsav és az ammónia közömbösítési reakcióban reagálnak egymással (a protonátmenettel járó reakciók egy fajtája) ahol sav reagál bázissal.
Itt a sav a salétromsav, a bázis az ammónia.

A reakcióegyenlet:

HNO₃ + NH₃ → NH₄NO₃

A moláris tömegek:
HNO₃ : 1+14+48 = 63 g/mol vagy 63 kg/kmol (mivel kilogrammok vannak megadva).
NH₃ : 14+3 = 17 kg/kmol
NH₄NO₃ : 14+4+14+48 = 80 kg/kmol

80 kg NH₄NO₃ 63 kg salétromsavból keletkezik.
24 kg NH₄NO₃ x = 24*63/80 = 18,9 kg salétromsavból keletkezik.

Mivel a termelési veszteség 5%, ezért a 24 kg csak 95%, akkor
x= 24*100/95 =25,26 kg a 100%.

Tehát ha a 24 kg NH₄NO₃ 18,9 kg salétromsavból keletkezik, akkor
25,26 kg NH₄NO₃ x = 25,26*18,9/24 = 19,89 kg salétromsavból keletkezik. Ez a 100%-os salétromsav lenne, de nekünk 5 %-os van.

Ha 100 kg 5%-os salétromsavban 5 kg salétromsav van, akkor
x = 19,89 *100 / 5 = 397,9 kg 5%-os salétromsavban van 19,89 kg salétromsav.

397,9 kg 5 tömegszázalékos salétromsavat kell ammóniával reagáltatni, ahhoz, hogy 24 kg ammónium-nitrátot kapjunk, ha a termelési veszteség 5%.

2.
A Zn+ZnO a 100 tömeg%.
Mivel tömegekkel számolunk, ezért mindegy, hogy az oxigén a vegyületben van.
Ha az oxigén mennyisége 0,5%, akkor mellette 99,5 % cink van elemi állapotban és vegyületben.
A feladat valószínűleg nem a 99,5 % cinket (az összes cinket) kérdezi, hanem az elemi cink mennyiségét.

Felírhatjuk az atomtömegekkel azt, hogy
O*100/(Zn+ZnO) = 16*100/(65+x+65+16)=0,5%

Tehát csak azt tudjuk, hogy x-szel több elemi cink van a keverékben.

Ha nincs ez az x többlet cink, akkor az atomtömegek alapján 16*100/146 = 10,96% oxigént kapnánk.
Innen tudjuk, hogy több cink kell a keverékbe ahhoz, hogy az oxigén mennyisége csak 0,5% legyen.

Kiszámolom az x-et:

16/(146+x) = 0,005
16 = 0,73 + 0,005*x
15,27 = 0,005*x
x = 3054

Tehát a cink mennyisége ilyen arányok mellett 3054+65 = 3119 g lenne.

Ez hány tömeg% a teljes keverékben?

3119 * 100/(3119+65+16) = 3119 * 100/3200 = 97,47 tömeg% cinket tartalmaz a keverék.
Módosítva: 3 éve
0