Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek, egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1308
A Tóth család színházba készül, Hajni megy jegyet venni. Az édesapa a legjobb hely árát vette figye- lembe, kiszámolt Hajninak 21 ezer forintot. Köz- ben kiderült, hogy nagypapa és nagymama nem tudnak jönni. A legdrágább jegyek már elfogytak, ezért Hajni 500 forinttal olcsóbbakat vásárolt. Így 12 800 forintot fizetett. Hányan mentek a színházba
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat szerint Hajni eredetileg 21 ezer forintért vett jegyet, majd kiderült, hogy nagypapa és nagymama nem tudnak jönni, ezért Hajni 500 forinttal olcsóbb jegyet vásárolt, és így 12 800 forintot fizetett.

Ha Hajni eredetileg 21 ezer forintért vett jegyet, és utána 500 forinttal olcsóbbat vásárolt, akkor az olcsóbb jegy ára 21 000 - 500 = 20 500 forint volt.

Azt is tudjuk, hogy az eredeti jegy ára 21 000 forint volt, és az olcsóbb jegy ára 20 500 forint volt. Tehát a két jegy közötti különbség 21 000 - 20 500 = 500 forint.

A feladatban az is szerepel, hogy az olcsóbb jeggyel Hajni 12 800 forintot fizetett. Tehát a 12 800 forint az eredeti jegy árának és az olcsóbb jegy árának különbsége.Ha ezt az egyenletet megoldjuk az ismeretlen számra (eredeti jegy ára), akkor megkapjuk, hogy az eredeti jegy ára mennyi volt:

21 000 - x = 12 800

x = 21 000 - 12 800

x = 8 200

Tehát az eredeti jegy ára 8 200 forint volt.

Az eredeti jegy ára alapján tudjuk megállapítani, hogy hányan mentek a színházba. Ha az eredeti jegy ára 8 200 forint volt, és Hajni ennyiért vett jegyet, akkor az összesen fizetett jegyek ára (21 000 + 20 500) + 12 800 = 54 300 forint.Tehát a színházba összesen 54 300 forintért vásároltak jegyet, és ez alapján tudjuk megállapítani, hogy hányan mentek a színházba.
-4