Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérhetnék segítséget?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
452
Egy téglalap oldalai

a = 5 cm; b = 10 cm. A hozzá hasonló téglalap egyik oldala 15 cm hosszú. mekkora a másik oldala? mekkora az új és az eredeti téglalap kerületének és területének a hányadosa/aránya?

Vigyázat! Két megoldás van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a=5` `cm`

`b=10` `cm`

`T=5*10=50` `cm^2`

`K=2(5+10)=30` `cm`


1. megoldás

`a'=15` `cm`

`lambda=15/5=3`

`b'=10*3=30` `cm`

`T=15*30=450` `cm^2`

Ez kilencszeres arány, azaz `lambda^2`

`K=2(15+30)=90` `cm`

Ez marad háromszoros.


2. megoldás

`b'=15` `cm`

`lambda=15/10=1.5`

`a'=5*1.5=7.5` `cm`

`T'=15*7.5=112.5` `cm^2`

Szintén `lambda^2`, jelen esetben `2.25`-szörös

`K'=2(15+7.5)=45` `cm`

Ez pedig maradt `lambda`, azaz `1.5`.
Módosítva: 3 éve
0