Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Egy vasúti szerelvény a mozdonyon kívül 9 kocsiból áll. Hányféle sorrendben kapcsolhatók a mozdonyhoz a kocsik, ha közülük 5 személy-, 3 háló- és 1 étkezőkocsi van, és az azonos fajtájúakat egymás közt nem különböztetjük meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`(9!)/(5!*3!*1!)=504`
0

A megoldáshoz alkalmazhatjuk a kombinatorika alapelveit. Összesen 9 kocsi áll rendelkezésre, ezek közül 5 személykocsi, 3 hálókocsi és 1 étkezőkocsi.

Először is meghatározzuk, hányféle sorrendben kapcsolódhatnak a személykocsik a mozdonyhoz. Mivel az azonos fajtájú kocsikat egymás közt nem különböztetjük meg, ezért itt a permutáció helyett a kombináció fogalmát alkalmazzuk. Tehát 5 személykocsi közül 5-öt választunk ki a mozdonyhoz való kapcsoláshoz. Ez 5 elemet tartalmazó kombináció, ami jelölhető C(5,5)-el, azaz 1-gyel.Hasonlóképpen, meghatározzuk, hányféle sorrendben kapcsolódhatnak a hálókocsik a mozdonyhoz. Itt 3 hálókocsi közül 3-at választunk ki a mozdonyhoz való kapcsoláshoz, ami C(3,3) = 1 lehetőséget jelent.

Végül meghatározzuk, hányféle sorrendben kapcsolódhat az étkezőkocsi a mozdonyhoz. Itt csak 1 étkezőkocsi áll rendelkezésre, tehát csak egyféle kapcsolási lehetőség van.

Mivel a kapcsolási sorrend a személykocsik, hálókocsik és étkezőkocsi esetén független egymástól, ezért a lehetőségek száma ezek szorzata: 1 * 1 * 1 = 1.Tehát, összesen 1féle sorrendben kapcsolódhatnak a kocsik a mozdonyhoz, ha az azonos fajtájúakat egymás közt nem különböztetjük meg.
0