Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
5680
Egy szabályos háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 12 cm, magassága 20 cm. Mekkora a hasáb felszíne, térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=12`
`m=20`
Alap területe: `A = sqrt(3)/4·a^2`
Hasáb térfogata: `V=A·m`
Hasáb felszíne: ez bonyolultabb:
A felszínben benne van az alap, azzal párhuzamosan fent a másik alap, és az oldallapok. Mivel háromszög az alap, 3 oldallap van. Egy oldallap az egy téglalap, aminek oldalai egyrészt a magasság, másrészt a háromszög egyik oldal, vagyis az alapél. Területe tehát `a·m`
Ennek a 3-szorosa (mert a háromszög miatt 3 oldallap van) az oldalak területe, plusz a két alapterület adja a teljes felszínt.
0