Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
380
Sziasztok! Ezt a közönbösítési reakciót szeretném megoldani, de nem tudok sehogy se elindulni :( Csak annyit szedtem ki belőle, hogy 2g NaOH van benne és a kénsav 10m%os. Képet csatolom. Az is jó ha csak egy "megoldási mintát" mutattok. (Ha létezik ilyen :))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
KE
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

`M(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

2 g NaOH az `2/40` = 0,05 mol. A reakcióegyenlet szerint ez feleannyi, vagyis 0,025 mol kénsavval reagál, ami `0.025*98` = 2,45 g.

A kénsavoldat

100 g-jában 10 g kénsav van.

Mennyi oldatban van 2,45 g kénsav?

m = `2.45/10*100` = `ul("24,5 g")` kénsavoldat szükséges a közömbösítéshez.
0