Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számelmélet szöevegs feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1339
Sziasztok!
Valaki tudna esetleg ezekben segíteni, hogy hogyan kell megoldani őket? Előre is köszönön :)

Egy központi raktárban 2100 doboz csempe, 450 darab faléc és 735 zsák cement van. A raktár kiürítését
tervezik úgy, hogy a benne lévő építőanyagot teljes
egészében elszállítják néhány kisebb lerakatba. Legfeljebb hányfelé tudják szétosztani a raktárkészleten
lévő árut, ha minden számításba jövő lerakatba azonos mennyiséget szállítanak az egyes termékekből?
Hány doboz csempét, hány darab falécet, hány zsák
cementet kapnak külön-külön a lerakatok?

Egy szombati napon véletlenül összetalálkozott 3 régi
ismerős a gyógyfürdőben, ahol nagy örömmel társalogni kezdtek. A beszélgetésük során kiderült, hogy
egyikük 45 naponta, a másik 18 naponta, a harmadik
ember pedig minden 30. napon látogat el ebbe a fürdőbe. „Akkor legközelebb egy pénteki napon van
esélyünk újra összefutni” – mondta az egyik barát.
Igaza volt-e? Válaszod részletesen indokold!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges, számelmélet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.)
Tudjuk azt, hogy minden raktárba ugyan annyi zsák fog kerülni így véleményem szerint a legegyszerűbb megoldani a feladatot úgy, hogy megkeressük a megadott számok legnagyobb közös osztóját és elosztjuk a megadott mennyiségekkel.

A prímtényezős felbontás a képen látható.

Csak kettő darab olyan szám van mely szerepel mind a három szám osztójaként így a legnagyobb közös osztó: `3*5=15`

Csempe: `(2.100)/15=color(red)(140 \ "doboz")`

Faléc: `450/15=color(red)(30 \ "doboz")`

Cement: `735/15=color(red)(49 \ "doboz")`




2.)
Keresnünk kell egy számot melynek mind a három szám osztója.

`45,color(red)(90),135,180`....stb

`18,36,54,72,color(red)(90),108`.... stb

`30,60,color(red)(90),120,150` stb....

Tehát a közös szám a 90 mely osztható 6-al tehát az állítás igaz.


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a feladatot a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0

Csatoltam képet.
0