Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög középvonalas feladatban tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1036
Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 14 cm és 33,6 cm. Mekkorák a középvonalai?
.
Mekkora távolságra van a 3,8 cm oldalú szabályos háromszög súlypontja a háromszög csúcsaitól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
A háromszög középvonalainak hosszúsága a vele párhuzamosan szemben lévő oldalak felével egyenlő.

Átfogó hossza: `c=sqrt(a^2+b^2)=sqrt(14^2+33,6^2)=color(red)(36,4 \ cm)`

Rövidebbik befogóval párhuzamos középvonal: `x_1=a/2=14/2=color(red)(7 \ cm)`

Hosszabbik befogóval párhuzamos középvonal: `x_2=b/2=(33,6)/2=color(red)(16,8 \ cm)`

Átfogóval párhuzamos középvonal: `x_3=c/2=(36,4)/2=color(red)(18,2 \ cm)`




2.)
A súlypont a súlyvonalakat 2:1 arányban osztja el. A szabályos háromszögnél a súlyvonal megegyezik az oldalak magasságával. Tehát a súlypont és a csúcsok távolsága a magasság `2/3` része.

`SA=(a*sqrt3)/3=(3,8*sqrt3)/3=color(red)(2,19 \ cm)`
2