Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1931
A Vénusz golyó felszíne a Föld felszínének 0,9szerese.
a)Mekkora a Vénusz sugara?
b)Hányszorosa a Föld térfogatának a Vénusz térfogata?
(Föld sugara 6378km,mindkét bolygó gömb)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt a két képletet kell ismerned, hogy: A= 4 x Pí x r^2 és V=4 x Pí x r^3/ 3. Az első képlet a gömb felszínét adja meg, a második a térfogatát.
a) Föld felszíne: A(föld=) 4 x Pí x 6378^2
Vénusz felszíne a leírás alapján: (4 x Pí x 6378^2) x 0,9
1.lépés: Írjuk fel a Vénusz felületét adó képletet. A(vénusz)= 4 x Pí x r^2
2.lépés: Tudjuk ezt: 4 x Pí x r^2= (4 x Pí x 6378^2) x 0,9 --> innen pedig fejezd ki a Vénusz sugarát, remélem nem okoz gondot.
b) V(vénusz)/ V(föld). behelyettesíted az imént kiszámolt r-t a térfogat képletébe majd elosztod a térfogatokat egymással.
Remélem segítettem. :D
1