Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
918
1.Írja fel a Po(2;5) ponton áthaladó, n (3;-2) normálvekorú egyenes egyenletét! Ábrázolja az egyenest koordináta-rendszerben!
2.Döntse el számítással, hogy a három pont egy egyenesre illeszkedik-e
A(-1;3) B(-4;7) C(8;-9)
3.Egy háromszög csúcsai: A(2;7), B(-4;-3), C(2;-5). Írja fel az A csúcshoz tartozó súlyvonal egyenletét!
4.írja fel az (5;-3) ponton átmenő és az A(-2;3) , B(4;6) pontokat összekötő egyenessel párhuzamos egyenes egyenletét
5.írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amelyik áthalad a (4;-2) ponton, és merőleges a 3x-5y=9 egyenesre
6.írja fel a (2;-3) középpontú, r=3√ 2 sugarú kör egyenletét
7.A(-1;4) és B(5;-4) egy kör átmérőjének két végpontja. Írja fel a kör egyenletét
8.Az (x-7)² +(y+3)² =16 kört nagyítsa a középpontjából a kétszeresére! Írja fel a nagyított kör egyenletét
9.Határozza meg a kör középpontjának koordinátáit, és a kör sugarát, ha egyenlete x²+y²+2x-6y+1=0
10.hol metszi a (2;-3) középpontú, √18 egység sugarú kör az x tengelyt
11.határozza meg az x²+y² =25 kör (-3;4) pontjába húzható érintő egyenletét
12.Írja fel a kör egyenletét, ha a sugara 6 egység, középpontja az x=2 egyenesre illeszkedik, és érinti az x tengelyt
13.határozza meg annak a pontnak a koordinátáit, amely illeszkedik a 3x-2y+4=0 egyenletű egyenesre és az abszicisszája -2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1.Az egyenes egyenlete a Po(2;5) ponton áthaladó n (3;-2) normálvektorral:
n = (-2, -2) (a normálvektor a meredekségi tényezők negatív inverze)
Az egyenes egyenlete: -2(x - 2) - 2(y - 5) = 0

2.A három pont illeszkedik-e egy egyenesre:
Az egyenes egyenletét használva meghatározhatjuk az A(-1;3), B(-4;7), C(8;-9) pontokra való illeszkedést. Ha az egyenletbe behelyettesítve az egyenlőség igaz, akkor a pontok egy egyenesre illeszkednek, különben nem.
-2(-1 - 2) - 2(3 - 5) = 0 -> igaz
-2(-4 - 2) - 2(7 - 5) = 0 -> igaz
-2(8 - 2) - 2(-9 - 5) = 0 -> igaz
Tehát az A, B, C pontok egy egyenesre illeszkednek.

3.Az A(2;7), B(-4;-3), C(2;-5) csúcsokhoz tartozó súlyvonal egyenlete:
Az egyenes egyenletét meghatározhatjuk az A, B, C pontok közötti szakaszok felezőpontjaival.
A felezőpontok számítása:
D(A-B): ((2+(-4))/2, (7+(-3))/2) = (-1, 2)
D(A-C): ((2+2)/2, (7+(-5))/2) = (2, 1)
D(B-C): ((-4+2)/2, ((-3)+(-5))/2) = (-1, -4)
Az egyenes egyenlete az A csúcshoz tartozó súlyvonalra: y - 7 = (2 - (-1))/(2 - (-1))(x - 2) -> y - 7 = 3(x - 2)

4.Az (5;-3) ponton átmenő és az A(-2;3), B(4;6) pontokat összekötő egyenessel párhuzamos egyenes egyenlete:
Az A és B pontok közötti egyenes egyenlete: y - 3 = (6 - 3)/(4 - (-2))(x - (-2)) -> y - 3 = (1/2)(x + 2)
A párhuzamos egyenes ugyanazon irányvektorral rendelkezik, tehát az egyenes egyenlete: y + 3 = (1/2)(x - 5)

5.Az egyenes egyenlete, amely áthalad a (4;-2) ponton, és merőleges a 3x-5y=9 egyenesre:
A 3x-5y=9 egyenes egyenlete átírva merőleges irányvektorral rendelkezővé: 5x + 3y = k, ahol k egy konstans.
Az (4;-2) pont

Szerintem így kéne, eddig tudtam. remélem segítettem!
1