Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Savak

Főoldal » Középiskola » Kémia
526
Sziasztok! Az alábbi feladatban kellene segítség, mert hozzá sem tudok kezdeni. "10,0 cm3 térfogatú, 0,121 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavat 0,215 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldattal közömbösítünk. Mekkora térfogatú lúgra van ehhez szükség?" Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A közömbösítési reakció egyik példája az ecetsav és a nátrium-hidroxid reakciója, amely az alábbi reakcióegyenlettel írható le:

CH3COOH + NaOH -> CH3COONa + H2O

A reakció során az ecetsav (CH3COOH) és a nátrium-hidroxid (NaOH) reagál, hogy nátrium-acetátot (CH3COONa) és vizet (H2O) hozzon létre.

A mól fogalom segítségével kiszámíthatjuk, hogy mennyi lúgot (NaOH) kell hozzáadni az ecetsavhoz (CH3COOH) a közömbösítéshez.

Az adatok:

Ecetsav térfogata (V1): 10,0 cm^3
Ecetsav koncentrációja (c1): 0,121 mol/dm^3
Nátrium-hidroxid koncentrációja (c2): 0,215 mol/dm^3
Először kiszámítjuk az ecetsav mennyiségét (n1) a térfogat (V1) és a koncentráció (c1) ismeretében:

n1 = V1 * c1 = 10,0 cm^3 * 0,121 mol/dm^3 = 1,21 * 10^(-3) mol

Mivel a reakcióegyenletben az ecetsav és a nátrium-hidroxid aránya 1:1, azaz egyenlő mennyiségű anyag szükséges az egységes közömbösítéshez, ezért a szükséges nátrium-hidroxid mennyisége (n2) is 1,21 * 10^(-3) mol lesz.

Végül a lúg térfogatát (V2) kiszámíthatjuk az ismert mennyiségű anyag (n2) és a koncentráció (c2) ismeretében:

V2 = n2 / c2 = 1,21 * 10^(-3) mol / 0,215 mol/dm^3 ≈ 0,00563 dm^3 ≈ 5,63 cm^3

Tehát kb. 5,63 cm^3 térfogatú nátrium-hidroxid oldatra van szükség a 10,0 cm^3 térfogatú és 0,121 mol/dm^3 koncentrációjú ecetsav közömbösítéséhez.
1