Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás: Legyen X egy dobókockával dobott szám. Mennyi lesz X várható értéke és szórása?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
435
Legyen X egy dobókockával dobott szám. Mennyi lesz X várható értéke és szórása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az X lehetséges értékei: {1, 2, 3, 4, 5, 6}, eloszlása: P(X=k)=`1/6`, ha k`in` {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Várhatóértéke: E(X)=(1+2+3+4+5+6)`*1/6`=3,5

Az X2 lehetséges értékei: {1, 4, 9, 16, 25, 36}, eloszlása: P(X2=k2)=`1/6`, ha k`in` {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Várhatóértéke: E(X2)=(1+4+9+16+25+36)`*1/6`=`91/6`

Az X szórásának négyzete:
D2(X)=E(X2)-E2(X)=`91/6`-3,52
1