Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos fizika feladat!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
415
6 db 1 2-os ellenállásból mint élekből tetraédert állítunk össze. Mekkora ellenállást mérhetünk két csúcs között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sososos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Érdemes síkba rajzolni a feladatot, lásd a képet. Nem tudom milyen ellenállást akartál írni, mondjuk 1 Ohmmal számoltam. A két csúcsot a piros pontok jelzik, tökmindegy melyik kettőt választod ki mert szimmetrikus a tetraéder. A pérhuzamos ellenálláson, amit sárgával jelöltem nem folyik áram, mert az ellenállások felette és alatta is egyenlőek, tehát az ellenállás két kivezetésén egyenlő a feszültség. Így lesz egy 1 ohmos és két (sorosan 1+1) kettő ohmos ellenállásod párhuzamosan. Ennek az eredője: 1/R=1/1+1/2+1/2=2, így R=0.5 tehát fél ohm a két csúcs közötti ellenállás.
1