Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ebbe segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
607
ez alapján kéne pár kérdésre válaszolni

1. Mekkora a nátrium-klorid képződéshője?
2. Mekkora a nátrium ionok képződéshője?
3. Mekkora a kloridion képződéshője?
4. Mekkora a nátrium rács energiája?
5. Mekkora a nátrium ionzációs energiája?
6 Mekkora a nátrium-klorid rácsenergiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük sorban az ábrát a bal oldalon alulról kezdve.

Mit találunk ott?

Értelmezzük a leírtakat!

szilárd nátrium és fél mól klórgáz (ez a kiindulási -nulla- állapot), majd egy nyíl mutat lefelé, és szilárd nátrium-kloridot kapunk:
ez a nátrium-klorid keletkezése elemeiből, -411 kJ/mol, a REAKCIÓHŐ (vagy a NÁTRIUM-KLORID KÉPZŐDÉSHŐJE).

Menjünk tovább.
A következő nyíl felfelé:
szilárd nátrium és fél mól klórgáz (ez a kiindulási -nulla- állapot), majd egy nyíl mutat felfelé, és a szilárd nátriumból nátrium gőzt kapunk, a fél mól klórgáz nem változik:
ez a NÁTRIUM RÁCSENERGIÁJA (ami ahhoz szükséges, hogy a fém nátrium rácsából a nátrium atomokat kiszabadítsuk).
(+110 kJ/mol)
(olvadékban az atomok még nem függetlenek egymástól, a gőz állapothoz a forrásig szükséges hőkapacitásnak és a forráshőnek (ami a forrásban levő folyadék elpárologtatásához szükséges) megfelelő mennyiségű energiát még be kellene fektetni.).

A következő nyíl felfelé:
a nátrium gőz nem változik, a fél mól klórgázból 1 mól klóratom képződik:
ez a klór kötési energiája, (ami ahhoz szükséges, hogy a klór molekulákat szétszakítsuk), de ezt nem kérdezték.
(végállapot mínusz a kiindulási állapot: 232-110 = +112 kJ/mol)

A következő nyíl felfelé:
a nátrium gőzből nátriumion és egy elektron keletkezik, az 1 mól klóratom nem változik:
ez a NÁTRIUM ELSŐ IONIZÁCIÓS ENERGIÁJA (ami ahhoz szükséges, hogy a nátrium atomból egy elektron leadásával egyszeresen pozitív töltésű nátriumion keletkezzen.)
(végállapot mínusz a kiindulási állapot: 734-232 = +502 kJ/mol)

A következő nyíl lefelé:
a nátrium ion nem változik, a klóratomból egyszeresen negatív töltésű kloridion keletkezik:
ez a KLORIDION KÉPZŐDÉSHŐJE (ami akkor szabadul fel, amikor a klór atomból egy elektron felvételével egyszeresen negatív töltésű kloridion keletkezik.)
(végállapot mínusz a kiindulási állapot: 379-734 = - 355 kJ/mol) - a klóratom elektronaffinitása.


A következő nyíl lefelé:
a nátrium és kloridionok egyesülnek és gőz állapotból szilárd halmazállapotba kerülnek:
mi van akkor, ha ezt megfordítjuk?
Ez a szilárd nátrium-klorid elpárologtatása, energia, ami ahhoz szükséges, hogy a nátrium és kloridionokat az ionrácsból kiszakítsuk, tehát ez lesz a NÁTRIUM-KLORID RÁCSENERGIÁJA.
(végállapot mínusz a kiindulási állapot: -411 - 379 = + 790 kJ/mol) (pozitív előjelű, mert abszolút értékben be kell fektetni.)
Módosítva: 3 éve
0