Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
Hogyan kell ezt kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematikai 3 szög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Írja is pirossal, hogy mit kell csinálni :)

`a)`

A szög legy `alpha`, koszinusztétel:

`7^2=9^2+8^2-2*9*8*cosalpha`

`9^2+8^2=7^2+2*9*8*cosalpha`

`2*9*8*cosalpha=9^2+8^2-7^2`

`cosalpha=(9^2+8^2-7^2)/(2*9*8)`

`alpha≈color(red)(48.19°)`

`b)`

Az `F`-nél lévő szög:

`180°-48.19=131.81°`

Koszinusztétel:

`BC^2=9^2+8^2-2*9*8*cos131.81°`

`BC=sqrt(9^2+8^2-2*9*8*cos131.81°)=color(red)(15.52)` `color(red)(cm)`

`c)`

Trigonometrikus területképlet:

egyik háromszög:

`T=(8*9*sin48.19°)/2≈color(red)(26.83)` `color(red)(cm^2)`

másik:

`T=(8*9*sin131.81°)/2≈color(red)(26.83)` `color(red)(cm^2)`
Módosítva: 3 éve
2