Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Középiskola » Fizika
353
Egy 1 gramm tömegű golyót leteszünk az asztalra, egy másik, 3,5 gramm tömegű golyóval pedig teljesen szemből 1 m/s-os sebességgel meglökjük. Az 1 grammos golyó 0,7 m/s-os sebességgel elindul a lökés irányába, míg a 3,5 grammos golyó a lökésiránnyal ellentétesen visszapattan.

A feladat:
Mekkora a 3,5 grammos golyó ütközés utáni sebessége?

B feladat:
Mekkora a 3,5 grammos golyó impulzusváltozása? Ne kerekíts!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első esetben az 1 gramm tömegű golyó nyugodt, így annak impulzusa nulla, a 3,5 g tömegű golyónak pedig:

`p_1 = m * v = 3,5 \ g * 1 \ m/s = 3,5 \ (gm)/s`


Az ütközés után a 3,5 g tömegű golyó visszapattan, így annak sebessége negatív lesz. A 1 gramm tömegű golyó sebessége `0,7 \ m/s` lesz, az impulzusuk pedig:

`p_2 = m * v = 1 \ g * 0,7 \ m/s = 0,7 \ (gm)/s`


Az impulzus megmaradás törvénye szerint a kezdeti és végimpulzus összege egyenlő, így: `p_1 = p_2 + p_3` ahol `p_3` a visszapattanó 3,5 g tömegű golyó impulzusa lesz.

Átrendezve a képletet:
`p_3 = p_1 - p_2 = 3,5 \ (gm)/s - 0,7 \ (gm)/s = 2,8 \ (gm)/s`

Tehát a 3,5 g tömegű golyó ütközés utáni impulzusváltozása `2,8 \ (gm)/s`.

A sebességet a következőképpen lehet kiszámolni: `p_3 = m * Deltav`

Átrendezve a képletet:

`Deltav = p_3 / m = (2,8 \ (gm)/s) / (3,5 \ g) = 0,8 m/s`


Tehát a 3,5 gramm tömegű golyó ütközés utáni sebessége `color(red)(0,8 \ m/s)` lesz, ellentétes irányban a lökés irányával.



Az impulzus változás pedig: `p_1+p_3=3,5 \ (gm)/s+2,8 \ (gm)/s=6,3 \ (gm)/s=color(red)(0,0063 \ (kgm)/s)`
Módosítva: 3 éve
0