Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika II. házi, kombinatórika/valoszínűség számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
573
1.Egy kétoldalú érmét 10-szer feldobunk.
a,Mennyi a valószínűsége annak, hogy pontosan 5 alkalommal kapunk fejet?
b,Mennyi a valószínűsége annak, hogy legalább 5 alkalommal kapunk fejet?
2.Egy számítógép-kereskedésben 8 számítógép van a raktárban. Egy vásárló 3
darabot szeretne ebből megvenni. Sem az eladó, sem a vásárló nem tudja, de a számítógép között van 3 selejtes. Tegyük fel, hogy véletlenszerűen választják ki a gépeket.

(a) Hány különböző módon választhatjuk ki az 3
számítógépet?
(b) Mi a valószínűsége, hogy pontosan egy lesz a kiválasztottak közül selejtes?
(c) Mi a valószínűsége, hogy legalább egy selejtes lesz a kiválasztottak közül?

3. Hányféle 7 elemű jelsorozatot tudunk felírni a 0 és 1 számjegyekből, úgy hogy
(a) a jelsorozat kezdete 101 legyen?
(b) pontosan 5 darab 1-es legyen benne és a kezdete 101 legyen?
(c) a kezdete legyen 101 vagy a vége legyen 11 (vagy mindkettő teljesüljön)?
(d) pontosan 5 darab 1-es legyen és vagy kezdődjön 101-gyel vagy végződjön 11-gyel (vagy mindkettő)?

4.Egy urnában 5 piros és 6 kék golyó van. Véletlenszerűen kiválasztunk 4 golyót az urnából. Hányféle lehetőség van, ha legalább 3 golyónak kéknek kell lenni?

5. Egy kétoldalú érmét feldobunk 11 alkalommal.
a) Hány különböző kimenetele lehet a kísérletnek?
b) Hányféleképpen lehet pontosan 5 fej?
c) Hányféleképpen lehet legalább 2 fej?
d) Hányféleképpen lehet legfeljebb 7 fej?

6.Egy édességbolt 5 különböző ízesítésű cukrot árul: cseresznye, eper, narancs, citrom és ananász. Hányféleképpen vásárolhatunk

(a) 19 cukrot?
(b) 19 cukrot, ha mindegyikből szeretnénk vásárolni?
(b) 19 cukrot, úgy hogy legalább 2 cseresznyéset és legalább 3 citromosat szeretnénk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, kombinatorika, Valószínűség, egyetem
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
1)
Binomiális eloszlás, n=10, p=`1/2`.
Annak valószínűsége, hogy pontosan k-szor dobunk fejet P(k)=`((10),(k))*(1/2)^10`.
a) P(5)
b) p(5)+P(6)+...+P(10)

2)
a) `((8),(3))`. (Nyolcból kell 3-t választani.)
Hipergeometria eloszlás: annak valószínűsége hogy k db selejtes van a kiválasztottak között: P(k)=
`(((3),(k))*((5),(3-k)))/(((8),(3)))`
...


Módosítva: 3 éve
0

3.
a)
A: az eleje 101 |A|=`2^4=16` (Négy helyre kétféle számot írhatunk.)

b)
C: 5 darab 1 van benne. |C|=`((7),(5))`=21
`AcapC`: az eleje 101 és 5 db egyes van benne. |`AcapC`|=4 (Négy helyre három darab 1 és egy darab 0 kerül.)

c)
B: vége 11. |B|=`2^5`=32 (Öt helyre kétféle elem kerülhet.)
|`AcapB`|=4 (Két helyre két szám kerülhet.)
|`AcupB`|=|A|+|B|-|`AcapB`|=16+32-4

d)
`|Ccap(AcupB)|=|(CcapA)cup(CcapB)|=|CcapA|+|CcapB|-|CcapAcapB|`
...
Innen megy?

4.
A 2.-hoz hasonlóan hipergeometriai eloszlás.

5.
Az 1. alapján menni fog (binomiális eloszlás)

6.
a)
Sorba raksz 19 golyót és 4 pálcát.
Az 1. pálcától balra lesznek a cseresznyések.
Az 1. és 2. pálca között az epresek.
A 2. és 3. pálca között a narancsosak.
A 3. és 4. pálca között a citromosa.
A 4. pálcától jobbra az ananászosak.
(Ha két pálca kerül egymás mögé, akkor olyan ízűt nem választunk.)
Így a választási lehetőségek száma: `(23!)/(19!*4!)=((23),(4))`

b)
A 19 golyó 18 "közébe" kell elhelyezni 4 pálcát, de minden "közbe" legfeljebb csak egyet.
Ezért a választási lehetőségek száma `((18),(4))`.

c)
Ez esetben csak 15 darab cukrot választhatunk szabadon.
Módosítva: 3 éve
0