Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1848
Egy 34 rendszámú 79 tömegszámú atommagban az egy nukleonra jutó kötési energia 8 MeV. Mekkora az atommag tömege kg-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A teljes atommagban van 79 nukleon, így a teljes kötési energia 79·8 MeV = 632 MeV
1 eV = 1,6·10⁻¹⁹ J
1 MeV ennek a milliószorosa, vagyis 10⁶-szorosa: 1,6·10⁻¹³ J
A teljes kötési energia: E = 632·1,6·10⁻¹³ J = 1,01·10⁻¹⁰ J
`E = m_d·c²`
ahol `c` a fénysebesség, `m_d` pedig a tömegdefektus (különbözet), vagyis hogy mennyivel kevesebb az atommagban kötött tömeg, mint a szabad.
1,01·10⁻¹⁰ J = `m_d` · (3·10⁸ m/s)²
`m_d` = (1,01·10⁻¹⁰ J) / (9·10¹⁶ m²/s²)
`m_d` = 1,01/9 · 10⁻²⁶ kg
`m_d` = 1,12 · 10⁻²⁷ kg

A 79 nukleon az 34 proton és 79-34=45 neutron.
Az atommagon kívül lévő proton tömege `m_p=1.6726·10^(−27) kg`
Az atommagon kívül lévő neutron tömege `m_n=1.6749·10^(−27) kg`
Így magon kívül ennyi lenne a tömeg:
`34·m_p+45·m_n=34·1.6726·10^(−27) kg+45·1.6749·10^(−27) kg=132.2·10^(-27) kg`

Magon belül, amikor kötés is van, ennél a tömegdefektussal, `m_d`-vel kevesebb:
`m=132.2·10^(-27) kg-1.12 · 10^(-27) kg = 131.1· 10^(-27) kg`
Módosítva: 8 éve
0