Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csillagászat

Főoldal » Középiskola » Fizika
355
Mekkora sebességbeli különbség van a föld és az uránusz között? Azt tudjuk hogy mind a kettő égitest a nap körül kerin. Gyűjtsön adatokat majd végezze el a számításokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`ul("Föld keringési sebessége a Nap körül:")`

Nap tömege: `M_"nap"=1,99*10^30 \ kg`

Gravitációs állandó a két égitest között: `G=6,67*10^-11 \ m^3/(kg*s^2)`

Átlagos távolság: `r=14,96*10^7 \ km=14,96*10^10 \ m`

`v_"átlag"=sqrt((G*M_"nap")/r)=sqrt((6,67*10^-11 \ m^3/(kg*s^2)*1,99*10^30 \ kg)/(14,96*10^10 \ m))=color(red)(29,78 \ (km)/s)`





`ul("Uránusz keringési sebessége a Nap körül:")`

Nap tömege: `M_"nap"=1,99*10^30 \ kg`

Gravitációs állandó a két égitest között: `G=6,67*10^-11 \ m^3/(kg*s^2)`

Átlagos távolság: `r=28,71*10^8 \ km=28,71*10^11 \ m`

`v_"átlag"=sqrt((G*M_"nap")/r)=sqrt((6,67*10^-11 \ m^3/(kg*s^2)*1,99*10^30 \ kg)/(28,71*10^11 \ m))=color(red)(6,8 \ (km)/s)`


Tehát a föld: `29,78 \ (km)/s-6,8 \ (km)/s=color(red)(22,98 \ (km)/s)` -al kering nagyobb sebességgel a Nap körül mint az Uránusz.
0