Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
3073
Mekkora a fotokatódból kilépő elektronok maximális sebessége m/s-ban, ha a katód kilépési munkája 2,8 eV, a megvilágító fény hullámhossza pdig 384 nm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`λ = 384\ nm = 384·10^(-9)m`
A fény frekvenciája:
`ν = c/λ = ...` számold ki
Az ilyen frekvenciájú foton energiája:
`E_f=h·ν = ...` számold ki. Joule lesz.

A kilépési munka eV-ban van megadva, számold át J-ba (`1\ eV = 1,6·10^(-19) J`)

A fonton energiája bizonyára nagyobb lett a kilépési munkánál, azért lépnek ki elektronok. Vond ki a foton energiájából a `W_"ki"` kilépési munkát, annyi marad az elektron energiája kilépés után.

A megmaradt energia pedig a kilépő elektron mozgási energiája lesz:
`E_f-W_"ki" = E = 1/2·m_e·v^2`
amiből kijön a sebesség.
Módosítva: 8 éve
0