Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gömb térfogat felszín

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Példa megoldása nélkül csak is kizárólag a képletek alkalmazásával határozza, meg hány százalékkal változik egy gömb felszíne abban az esetben, ha a térfogatát a harmadára csökkentjük.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Azt tudjuk, hogyha egy gömb sugara `lambda`-szorosára változik, akkor a gömb térfogata `lambda^3`-szorosára fog változni.

Ebben az esetben:

`lambda^3=1/3`

`lambda=root(3)(1/3)=1/(root(3)(3)`

A sugár tehát ennyivel változott.

Azt is lehet még tudni, hogy ha a sugár `lambda`-szorosára változik, akkor a felszín `lambda^2`-szorosára fog változni:

`lambda^2=(1/(root(3)(3)))^2~~0.48`

Szóval, a térfogat kb. `0.48`-szorosára, azaz `52%`-kal csökkent.
0

Képletekkel:

`A=4R^2pi`

`V=(4R^3pi)/3`

A sugarat ekkor úgy is fel lehet írni, hogy:

`R=root(3)((3V)/(4pi))`

Ha a harmada a térfogat, akkor a sugár:

`R_(V/3)=root(3)(V/(4pi))`

Először nézzük meg a sugarak arányát:

`(root(3)(V/(4pi)))/(root(3)((3V)/(4pi)))=((root(3)(V))/(root(3)(4pi)))/((root(3)(3V))/(root(3)(4pi)))=(root(3)(V))/(root(3)(3V))=(root(3)(1))/(root(3)(3))=color(red)(1/(root(3)(3)))`

Tehát ennyi a sugarak aránya.

Akkor a felszín:

`A_(V/3)=4*(R/(root(3)(3)))^2*pi`

Végül akkor a felszínek aránya:

`(4*(R/(root(3)(3)))^2*pi)/(4*R^2*pi)=((R/(root(3)(3)))^2)/(R^2)=(R^2/(root(3)(9)))/(R^2)=(R^2)/(root(3)(9))*1/(R^2)=1/(root(3)(9))≈color(red)(0.48)`

Tehát a felszín `52%`-kal csökkent.
Módosítva: 3 éve
1